Altı Nokta Körler Derneği görme engellilerin kendine yeterli, üretken ve toplumla kaynaşabilen bireyler olarak yetişmelerini sağlamak, sosyal, eğitsel, kültürel ve mesleki sorunlarına çözüm yolları üretmek amacıyla 1950 yılında kurulmuş köklü bir dernektir. Kurucu başkanı kendisi de görme engelli olan Doç. Dr. Mithat ENÇ'tir. 1958 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla, "Kamu Yararına" statüsünü kazanmıştır.
Üyelerinin ve yöneticilerinin tamamı görme engelli olan dernek, Türkiye Körler Federasyonu'nun etkin bir üyesi olup, Avrupa Körler Birliği ve Dünya Körler Birliği ile sıcak ilişkiler içindedir.
35 ilde şubesi bulunan, Altı Nokta Körler Derneği, 7000 civarında görme engelli üyeye sahiptir. Bugüne kadar başta eğitim ve istihdam olmak üzere görme engellilere yönelik birçok sosyal ve kültürel projeye imza atmıştır.
Görme engellilerin eğitim olanaklarından eşit düzeyde yararlanmalarının son derece önemli olduğuna inanan Altı Nokta Körler Derneği, 1950’li yıllarda ülkemizde körler okullarının açılması yönündeki çalışmalara önemli katkılarda bulunmuştur. 1960’lı yıllarda Ankara’da başlatmış olduğu korumalı işyeri uygulamaları görme engellilerin istihdamında önemli bir rol oynamıştır.
1970’li yılların başında düzenlemiş olduğu bir bağış kampanyasıyla İstanbul’da bir körler rehabilitasyon merkezi açılmasını sağlamış, bugüne kadar binlerce görme engelli vatandaşın bu merkezde eğitim alması, topluma kazandırılması sağlanmıştır.
1980’li yıllarda Ankara’da ikinci bir rehabilitasyon merkezinin açılmasını gerçekleştirmiştir. Halen bu merkezler Sosyal Hizmetler Ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından işletilmektedir.
1996 yılında Ankara’da mülkiyeti derneğimize ait olan bir eğitim ve kültür merkezini kurmuştur. Kurulan bu merkez bünyesinde görme engellilerin her türlü kitap ihtiyacını karşılamak üzere braille kitap üreten bir matbaa, sesli kitap üreten bir kayıt stüdyosu ve kitapları ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştıran geniş kapsamlı bir kütüphane bulunmaktadır.
1987 yılından beri dernek tarafından aydınlatıcı haber ve yazıların, rapor ve araştırmaların yer aldığı Altı Noktanın Sesi adlı aylık bir sesli dergi yayınlanmaktadır. Görme engelli çocuklara yönelik Körebe adlı braille dergi ve 2009 yılından itibaren Kibele Altı Nokta Kadın Bülteni adıyla üç ayda bir yayınlanan bir bülten çıkarılmaktadır.
Diğer taraftan derneğimiz engelli haklarına ilişkin yasal düzenlemelerin hazırlanmasında, bu düzenlemelerin parlamento ve siyasi partiler düzeyinde kabul ettirilmesinde görüş ve önerileriyle, eylemve etkinlikleriyle aktif katkılarda bulunmuş ve bulunmaktadır. Derneğimiz, hak arayışı mücadelesine de bizzat öncülük etmiştir.
Altı Nokta Körler Derneği; görme engelli vatandaşlarımızın kendine yeterli ve üretken birey olarak toplumla bütünleşmelerini, kendisine, ailesine ve ülkesine yararlı birey olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla şubesi bulunan tüm illerde halk eğitim merkezleriyle işbirliği halinde mesleki eğitim kursları, günlük yaşam becerileri kazandırma eğitimleri, üniversite sınavlarına hazırlık kursları, seminer, panel, çalıştay gibi yararlı faaliyetler düzenlemekte olup, sağlayabildiği destek ve kaynaklar ölçüsünde bu hizmetlerini sürdürmektedir. Tek amacı engellilerin başı dik, insanca ve onurlu bir yaşam standardına ulaşmalarına, diğer insanlarla eşit hak ve sorumluluklara sahip olmalarına katkıda bulunmaktır.
Kısaca Altı Nokta Körler Derneği’nin geçmişten günümüze yolculuğunu, genel hedef ve faaliyetlerini inceledikten sonra, Çanakkale şubemizin kuruluş serüvenine bakalım!
Çanakkale şubemiz 2005 yılında ilk kurucu başkanımız Ahmet BULUT öncülüğünde, Emre BAĞ gibi diğer birkaç arkadaşımızın destekleriyle kurulmuştur. Şubemizin kurulmasında görev alan değerli kaderdaşlarımızve gönüllü diğer arkadaşlarımız, “Hak temelli mücadelede örgütlenme, eşit, engelsiz ve erişilebilir bir hayat, görme engellinin çalışma, sosyal ve eğitim hayatında aktif rol alabilmesi, haklarını tanıması ve yapılan ayrımcılık ve haksızlıklar karşısında kendini savunabilmesi” vb. gibi birçok sloganlarla ve amaçlarla Çanakkale ilinde bu mücadeleye öncülük etmişlerdir. O gün onların girişimi, bugüne kadar şubemiz ile temas etmiş görme engelli vetemas edecek olan her görme engellinin öğrenmesini, kabullenmesini ve kendini geliştirmesini de kolaylaştırmıştır.
Yukarıdabelirtilen amaçlar doğrultusunda;şubemiz üyelerinin ihtiyaçları ve istekleri dikkate alınarak 19 yıldır aktif bir şekilde görev yapmaktadır..